АРХ. МАРИО БОТА В БЪЛГАРИЯ

Дата: 26.04.2016

Mario BottaСъбитието, чиито главен герой е един от най-изявените архитекти-модернисти в света е със съдействието на Монотайл и ще се състои от 10,30ч, в „АУЛА Максима” на УАСГ, на 16.05.2016./понеделник/.

На официална церемония ще бъде присъдено званието „Доктор хонорис кауза“ на световноизвестния архитект Марио Бота. Признанието от страна на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – София е за неговия професионален и академичен принос в архитектурния модернизъм,.

Арх. Марио Бота е носител на много международни награди, сред които и „Златен Вергилий“. Престижното отличие е учредено от световно признатия производител на подови системи фирма Monotile Ltd-Италия и Асоциацията на архитектите на Мантова. Целта е чрез това признание да се насърчава обединяването между различните култури и мултидисциплинарните познания в областта на проектирането, и ЕКО-архитектурата. Именно архитектите Данте O. Бенини и Марио Бота – емблематични фигури на световната архитектурна сцена, са сред първите носители на ежегодния престижен „Златен Вергилий“.

Като последовател на Льо Корбюзие и Луис Кан, арх. Марио Бота е в челната десятка на най-добрите архитекти – модернисти в света. Проектирал е публични, светски и религиозни сгради в Европа, Америка и Азия. Сградите на Бота са архитектурни произведения, отличаващи се с внушителност, силно изразена геометрия и пространственост. Наред със задълбоченото проучване на различни стиловете,  Марио Бота внимателно подбира материалите, които могат най-добре да изразят функцията и характера на проектираната архитектурна структурата. В многобройните му сгради присъстват разнообразни материали като сив и червен камък, бял и черен мрамор, плочи от порфир, многолистово стъкло, метал и бетон. Това са елементи, при съчетаването на които се създават светлинни и цветови ефекти с поразително визуално въздействие.

В светските постройки е умело вплетено убеждението, наследено от Льо Корбюзие, че въпреки различията си, религиите, народите и културите, имат история, отразяваща връзката на човека с божественото.